Fjellvandring

Vil du bestige topper på over 2.000 meter, eller vandre mellom turisthyttene i høgfjellet? Eller ønsker du å gå kortere dagsturer for å studere fjellflora og geologiske severdigheter? Kanskje vil du vandre elvelangs og kaste ut snøret med håp om at fjellørreten napper? Folldal med Einunndalen, Grimsdalen, Dørålen og Atndalen ligger praktisk talt midt i et område med 3 nasjonalparker. Terrenget er lett å gå i, og det tørre innlandsklimaet gjør det enkelt å være fjellvandrer.

tur_1_4.pdf
Adobe Acrobat Dokument 2.2 MB
folldal_kart_norsk2014.pdf
Adobe Acrobat Dokument 9.3 MB

Sykkelturer

Einunndalen, Atndalen, Grimsdalen og Dørålen har gode sykkelveger men liten eller ingen biltrafikk. Her kan du tråkke gjennom milevis med ekte villmark langs lettkuperte veger.

Vi har 5 sykler for voksne og 2 for barn som du kan leie for en liten avgift.

Bading i kroktjønna

På varme sommerdager kan du nyte en forfriskende dukkert i Kroktjønna i Grimsbu. Kroktjønna ligger i Stormoegga friluftspark, som også byr på fine turstier og fiskeplasser som er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Spesielt om fiske

Det er gode fiskemuligheter i kommunene rundt Nasjonal turistveg Rondane. Du kan fiske i innsjøer, elver og bekker. .Fiskekort kan kjøpes i forretninger, på campingplasser og hos hytteutleiere  I tillegg finnes det noen privateide vann hvor det kreves tillatelse fra grunneieren for å fiske. I Folla og Grimsa er det en egen fluefiskesone. Ørret finnes i alle vatn og bekker. I Råtåsjøen og Rundtjønna ved Borkhussætra er det også røye

I tillegg er det harr i Fundin, Einunna og Råtåsjøen.

Fallfossen

Idyllisk naturperle ved elva Grimsa nederst i Grimsdalen. Tursti fra Fv. 27 ved Fallet ned til Gamle Grimsbrua og derfra oppover langs elva til fossen.

Bilder langs Rondanevegen

Seterdaler

  • Einunndalen er en av Norges lengste seterdaler med mange aktive setrer. Den relativt flate og lite trafikkerte bilvegen er velegnet for sykkelturer. Både i elva Einunna og i flere vatn er det det fint ørretfiske.
  • Kakelldalen 2 mil innover i fjellet fra Folldal/Krokhaug har også flere aktive setrer. Bomvegen gir lett tilgang til mange flotte turmuligheter.
  • Grimsdalen og Dørålen går innover mot Rondane og byr på en blanding av storslått natur og vakkert kulturlandskap. Dørålseter og Grimsdalshytta er populære overnattingssteder for de mange fotturistene i Rondane.

I umiddelbar nærhet

Verdt å besøke langs Rondanevegen

Sollia Kirke

 

 

Sollia kirke ligger i Sollia sokn i Sør-Østerdal prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1738. Kirken har langplan og 85 sitteplasser. Kirken har vernestatus automatisk listeført (1650-1850). 
Arkitekt: Jon Jonsen. 

 

Viewpoint Snøhetta

 

Se Dovrefjell på sitt beste, til det beste for Dovrefjell. Opplev naturen, kulturen og arkitekturen som har bergtatt tusenvis av besøkende.

 

Ta av E6 ved Hjerkinn og følg brune skilt til utsiktspunkt og viewpoint SNØHETTA.

Ringebu Stavkirke og Prestegård

 

Ringebu stavkirke ble bygget omkring år 1220. Den er en av 28 gjenværende stavkirker her i landet, og er en av de største. Fram til reformasjonen i 1536 sto kirken nærmest uendret. I 1630 ble kirken ombygd av byggmester Werner Olsen, og fikk året etter det karakteristiske røde tårnet. Under kirken er det funnet stolpehull etter en eldre kirke som hadde stått på stedet på 1100-tallet. Stolpekirkene var forgjengerne til stavkirkene, der stolpene ble satt rett ned i jorda. Disse råtnet, og kirkene sto ikke lenger enn ca. 100 år. Fra den eldste stolpekirken er døpefoten i kleberstein bevart, og står fortsatt i stavkirken. Ved arkeologiske utgravninger i grunnen under kirka i 1980-81, ble det funnet rundt 900 mynter og andre gjenstander. De fleste av myntene er fra middelalderen, særlig fra Håkon Håkonsons tid, 1217-1263. En del av funnene er utstilt i Ringebu Prestegard. Stavkirken er soknets hovedkirke, og er fortsatt i daglig bruk.

Folldal Gruver

Folldal Gruver er ett av Norges viktigste tekniske industrielle kulturminner, med om lag 70 godt bevarte bygg. Verket var i drift fra 1748 til 1993 og leverte kobber, sink og svovel. Brakker for arbeidere og direktørbolig med datidens luksus viser klasseskillet i gruvesamfunnet. På nedsiden av gruveanlegget ligger en parkering med informasjon- og utsiktsplass.

 

Atnbrufossen Vannbruksmuseum

 

Vannbruksmuseet drives av Atnbrufossen vannbruksmuseums forening, og består av et restaurert fløtningsanlegg, sag og kraftverk. Vannbruksmuseet representerer den gamle byggeskikken i tømmer, mens det nye Fossehuset viser moderne bruk av tre som byggemateriale.

Museet består av turbinhus, saghus, badstue, tørkehus, tømmerfløtningsanlegg, smie og et lite kraftverk. Saga ved Atnbrua ble modernisert i 1914, men har tradisjoner tilbake til 1700-tallet.

I Fossehuset pleier det hver sommer å være kunst/salgsutstillinger

 

 

Galleri Slåen

 

Ta turen til Galleri Slåen i sommer og opplev et fargerikt høyfjellsgalleri utenom det vanlige. Stedet er en vakker naturperle, 900 m.o.h. med Snøhetta som nærmeste nabo. Her går fredfull, vakker natur hånd i hånd med vakker kunst. Her vil du blant annet finne keramikk, glass, skulpturer, smykker, grafikk, malerier, kort, ullarbeider, tekstiler og håndlagde såper. I “Ragnhildstua” vil det bli servering av deilig kaffe, tradisjonsbakst, hjemmelagde godbiter, økologisk is og konfektsjokolade gjennom hele sommeren.

Strømbu Rasteplass

 

Strømbu er en av hovedinnfallsportene til Rondane fra øst og et godt utgangspunkt for vandreturer i Norges første nasjonalpark. Rasteplassen med takterrasse og varmestue, er nærmeste nabo til elva Atna som snor seg mellom furutrær og sandbanker. Takterrassen byr på rast og god utsikt over fjellene og elva.

Sohlbergplassen

 

Ved Atnsjøen ligger utsiktsplattformen Sohlbergplassen som svinger seg mellom slanke furutrær. Plattformen rammer inn utsikten mot Atnsjøen og de runde fjellene i Rondane nesten slik den framstår i Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i fjellene».